De Dwarsligger

Alle locaties van aflevering 4 (de terugblik)

Bekijk op deze pagina alle locaties die te zien waren in aflevering 4 (de terugblik) van De Dwarsligger.

1. Ten Cate Nijverdal

Hendrik ten Cate uit Almelo was eind 17e eeuw een commercieel tussenpersoon in de linnennijverheid. Hij kocht garens in, distribueerde die onder boeren (die het thuis verwerkten) en verkocht de linnen weefsels in binnen- en buitenland. Aan de P.C Stamstraat in Nijverdal werd vroeger gebleekt, gewassen en geverfd. Nu staat daar TenCate Outdoor Fabrics. 

TenCate Outdoor Fabrics is in de tweede helft van de vorige eeuw ontstaan vanuit het moederbedrijf.

Dat gebeurde in de tijd dat vakantie bereikbaar werd voor een groter publiek. Mensen kregen meer vrije tijd en gingen vaker kamperen. Hun tent moest comfortabel zijn en lang meegaan. Zo groeide de behoefte aan tentdoek dat waterdicht was.

2. Op Stoom Goor

Op Stoom. Dit is de naam van het voormalige terrein van de Twentsche Stoomblekerij (TSB) in Goor.             

In 1838 werd de Twentse Stoomblekerij opgericht; afgekort tot TSB. In de hoogtijdagen werkten er 700 mensen dagelijks in de textielproductie. In 1902 ontstond een nieuwe ambitie toen ir. D.J. Bunschoten als directeur werd aangesteld. Naar hem is ook de straat genoemd waaraan het bedrijf ligt. Hij startte met het bedrukken van textiel en richtte in 1933 de Twentsche Katoendrukkerij op. Later werd het bedrijf overgenomen door Nijverdal ten Cate. Sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw is het bedrijf niet langer in gebruik.

Met het project Op Stoom hoopt de Gemeente Hof van Twente het terrein weer nieuw leven in te blazen. Op Stoom is gekozen met een knipoog naar het textielverleden van het 18 hectare grote terrein. Het gebied is vorig jaar door de gemeente is gekocht voor 6 miljoen euro en wordt ontwikkeld als een locatie voor wonen, werken en recreëren.

3. De Smidse Nijverdal

Rijksmonument De Smidse is een karakteristiek gebouw in het centrum van Nijverdal. Ooit een stoomweverij, nu een cultureel podium voor diverse exposities en concerten. 

De Smidse stamt uit 1911 en staat aan het Hoge Dijkje in Nijverdal. In dit bijzondere gebouw waren de oude machinekamer en het ketelhuis van de Koninklijke Stoom Weverij ondergebracht. Het fungeerde als elektriciteitscentral voor de textielfabriek en vormde daarmee het hart van het bedrijf. 

De Smidse is gerenoveerd en de karakteristieke bouwstijl met industriele elementen zijn behouden gebleven. De Smidse is in beheer bij cultuurorganisatie ZINiN. ZINiN organiseert diverse evenementen in De Smidse.