1. De Kroezeboom in Fleringen
De kandidaten begonnen hun dag met een lekker ontbijtje bij de Kroezeboom in Fleringen. Deze prachtige boom in de gemeente Tubbergen is één van de oudste en bekendste bomen van ons land. De boom moet 500 jaar oud zijn, en deed vroeger dienst als grensmarkering en bedevaartsoord. Dat zie je ook al in de naam. Kroezeboom betekent kruisboom: een boom die een kruispunt of een grens aangeeft.
Met zijn 500 jaar oud is de Kroezeboom een oud besje, die af en toe wat zorg nodig heeft. Dat doet de gemeente Tubbergen samen met een tal van initiatiefnemers. Er zittten ankers en kabels in de boom om ervoor te zorgen dat hij mooi rechtop blijft staan. En dat werkt, want de vele vertakkingen, knoppen en eikels laten zien dat de boom nog in goede conditie is.
De boom is makkelijk te bereiken. Hij ligt aan een zandpad aan de Lansinkweg in Fleringen. Parkeren kan makkelijk op de parkeerplaats aan de Jan van Arkelweg. Vanaf daar zie je de Kroezeboom al staan, en loop je er al in 5 minuten naartoe.
2. Kasteel Bad Bentheim
Abseilen van een kasteel.. Voor sommige kandidaten een grote nachtmerrie, maar voor anderen iets om van de bucketlist af te vinken. Ze deden het bij Kasteel Bad Bentheim, een sprookjeskasteel dat op zo’n drie kwartier rijden vanaf Enter ligt.
Het kasteel Bentheim is het grootste kasteel op een heuvel in het noordwesten van Duitsland, en werd voor het eerst beschreven in literatuur in 1050. Het is al vijf eeuwen in het bezit van de graven en prinsen van Bentheim en Steinfurt en wordt nu nog steeds bewoond.
Kasteel Bentheim is te bezoeken tegen betaling. Je kunt dan de oude muren op eigen houtje verkennen tijdens de rondwandeling. Maar je kunt ook op pad met de kasteel gidsen. Zij leren jou alles wat er maar te weten is over het kasteel Bentheim en vertellen je alles over de vroegere kasteelbewoners. Vanaf de dertig meter hoge kruittoren heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over Twente en Westfalen, waar je dus ook vanaf kunt abseilen. Als je durft…
3. Burg Hohes Haus
De burcht Hohes Haus stamt uit 1344 en staat letterlijk op de muur van de middeleeuwse ringburcht Nienborg. Een locatie die zeer geschikt is voor een receptie, feest of bruiloft. Maar ook voor weer een opdracht voor de kandidaten van de Dwarsligger.
In de 12e eeuw werd in Nienborg één van de machtigste bisschoppelijke kastelen van het hele Münsterland gebouwd. Naast de hoofdburcht waren er in het Münsterland nog zo’n 30 Burgmannshöfe. Het Hohes Haus is één van deze burchten. De burcht kende sinds die tijd veel verschillende functies, en vele families hebben het imposante huis in de afgelopen 600 jaar in bezit gehad.
Anno nu is de burcht in handen van de adellijke familie Von Bönninghausen en wordt het huis beheerd door Deurninger Theun Hulshof.
De burcht heeft een ridderzaal, een gewelvenkelder met Keller Café, trouwzaal, eetcafé en riante boomgaard.
Burg Hohes Haus is in de zomermaanden zowel zaterdag als zondag geopend. Je bent dan van harte welkom voor een mini rondleiding door de burcht, een hapje of drankje. Let wel op, het huis is alleen via een trap te bereiken.